Nanotechnologie en gezondheid

Nanotechnologie betekent “dwergentechnologie”. Door materialen of microchips te bewerken op het niveau van atomen en moleculen (nanometers, miljardste meters) krijgen ze nieuwe eigenschappen, verschillend van de eigenschappen van hetzelfde materiaal in bulk. B.v. gouden nanodeeltjes kunnen rood of blauw kleuren in plaats van goud, afhankelijk van de deeltjesgrootte. Nanotechnologie belooft toepassingen zoals in medicijnen, waterzuivering, voedingsmiddelen, landbouw, milieubescherming waardoor mensen gezonder kunnen leven. Tegelijk kunnen nanomaterialen nieuwe risico’s opleveren voor gezondheid en milieu. Ineke Malsch vertelt u hier graag het fijne van. Zie ook de volgende publicaties:

Malsch & Emond (red) Nanotechnology and Human Health, CRC press, 2013.

NMP-DeLA fact sheet over tropische ziekten (augustus 2015): http://www.ethicschool.nl/_files/NMP-DeLA%20Factsheettropicaldiseases.pdf

Doelgroep: studenten en geïnteresseerden