ETHICSCHOOL
    Sustainable South East

    Video Pitch for project Sustainable South East


    Doe-het-zelf ethiek in exportcontroles van strategische goederen

    Tijdens een seminar over exportcontroles van strategische goederen aan het ISTC in Astana, Kazachstan, 12-13 oktober 2017, gaf ik een presentatie over doe-het-zelf ethiek van dual use technologie. Het bestaande internationale wettelijke regime is neergelegd in wapenbeheersingsovereenkomsten en verdragen die exportcontroles reguleren. Dit regime zou inadequaat kunnen blijken te zijn om snelle vooruitgang in wetenschap en technologie, die misbruikt kan worden in massavernietigingswapens, in goede banen te leiden. Om mogelijke gaten in wetgeving op te vullen, zijn gedragscodes en andere vormen van vrijwillige zelfregulering voorgesteld, voor biosecurity en andere dual use vraagstukken. Recente controverses, waaronder de discussie over “Gain of Function” onderzoek, tonen aan hoe moeilijk het is om een goede balans te vinden tussen veiligheid en vrijheid. Na een korte inleiding in doe-het-zelf ethiek van wetenschap en technologie, en over de state-of-the-art op het gebied van gedragscodes voor dual use technologie, zijn de cases van H5N1 vogelgriep en drones besproken met de deelnemers. Dit gaf meer inzicht in dilemma’s in de implementatie van exportcontroles op “Dual Use Research of Concern”. De presentatie werd goed ontvangen, en leidde tot discussie over de relatie tussen ethiek, formele wetgeving en internationale politiek. Het seminar markeerde de start van een nieuw project, gesteund door de Europese Unie, wat capaciteitsopbouw beoogt voor exportcontroles van strategische goederen in Centraal Azië. Info: http://www.istc.int/en/article/20066

    Dialoog over nanotechnologie
    nanorechtenvrede: Youtube usermovies
    Youtube usermovies

    Meld u aan voor de EthicSchool nieuwsbrief (Engels)