ETHICSCHOOL
    Sustainable South East

    Video Pitch for project Sustainable South East


    Maatschappelijk Verantwoord Innoveren @ S.NET 2018

    “Maatschappelijk Verantwoord Innoveren (MVI) is geen recente uitdaging, maar was al een dominante stroming in de wetenschap in de jaren 1970,” beweerde professor Cyrus Mody (Universiteit Maastricht) tijdens de jaarlijkse conferentie van de Society for New and Emerging Technologies (S.NET) in Maastricht, 25-27 juni 2018. De volgende factoren beïnvloedden het onderzoeksklimaat sinds 1970 in de VS. De belangstelling voor verantwoord innoveren nam toe doordat de nationale veiligheidsstaat ontmanteld werd, terwijl de rechtstaat opgebouwd werd. Ook maatschappelijke bewegingen, protesten en een crisissfeer stimuleerden onderzoekers om rekening te houden met maatschappelijke vraagstukken. In de jaren 1970 was verantwoord innoveren meer gericht op concrete toepassingen, zoals milieu, duurzame energie, gezondheid en ondersteunen van gehandicapten. Vooral onderzoekers in publieke onderzoekscentra zoals NASA waren de drijvende kracht achter dit maatschappelijk verantwoorde onderzoek. Hoewel ongeorganiseerde doe-het-zelvers aan dezelfde uitdagingen werkten, kregen ze geen aansluiting bij de officiële wetenschappelijke wereld. In de jaren 1970 was verantwoord innoveren gericht op maatschappelijke uitdagingen, maar na de invoering van de Bayh-Dole octrooiwetgeving in 1980 veranderde dit in commerciële winstgevendheid. Tegenwoordig is Maatschappelijk Verantwoord Innoveren vooral gericht op de juiste manier waarop onderzoek uitgevoerd wordt. Meer informatie over de conferentie staat hier: http://www.maastrichtsts.nl/snet/

    Dialoog over nanotechnologie
    nanorechtenvrede: Youtube usermovies
    Youtube usermovies

    Meld u aan voor de EthicSchool nieuwsbrief (Engels)