Woensdagavond 18 mei 2022 brainstormden acht bezoekers van De Voorkamer in Lombok over hoe je duurzaam kunt leven met een smalle beurs. Ineke Malsch leidde de brainstorm waarin de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties voor 2030 centraal staan. Het gesprek resulteerde in concrete suggesties, zoals compostering van voedselresten, energie besparen en kamerplanten om het binnenklimaat te verbeteren. Ze kunnen ook meer leuke duurzame activiteiten organiseren, zoals het Food Autonomy Festival op 27 mei vanaf 18.30. Vragen waar andere partners in Utrecht mee kunnen helpen zijn volkstuintjes voor mensen met weinig geld, onderwijs en bewustwording in duurzaamheid en werkgelegenheid, maar ook plasticvrij winkelen en innovatieve manieren om afval als grondstof te gebruiken.
Deze brainstorm is onderdeel van een pilot van het project Duurzaam Utrecht 2030 - Leef duurzaam, ook met een smalle beurs. Aan de pilot werken vier studenten Social Work van de Hogeschool Utrecht mee, die bezoekers van buurthuizen in verschillende stadswijken vragen naar hun duurzame wensen. Vijf studenten Social Design van de Universiteit Utrecht vragen daarnaast jonge uitwonende bachelor-studenten hoe ze bij willen dragen aan duurzaamheid.
Na de zomer start het hoofdproject op zaterdag 3 september in het Huis van Dominicus. Daaraan werken meer vrijwilligers, studenten, ondernemers, maatschappelijke organisaties, politici en ambtenaren aan integrale combinaties van duurzame en betaalbare producten, diensten en gemeentelijke regelingen. Partners presenteren de oplossingen aan heel Utrecht tijdens het slotfestival op 11 november in de Domkerk waar de Mantel van Sint Maarten 2022 wordt uitgereikt. Daar maken ze ook afspraken voor vervolgprojecten. We zoeken nog vrijwilligers, partner-organisaties en medefinanciers. Neem contact op met Ineke Malsch voor meer informatie: ineke@ethicschool.nl.