Toekomstige technologieën die we willen - Future Technologies We Want
De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties promoot sinds 2012 een duurzame toekomst die we allemaal willen: " Future We Want". Onderzoekers en ondernemers die zich bezighouden met de ontwikkeling van nieuwe technologie moeten innovatieve bijdragen leveren aan de duurzame ontwikkelingsdoelen 2030, die in 2015 door deze Algemene Vergadering zijn aangenomen. Diezelfde technologieën kunnen echter onvoorziene en ernstige risico's voor mens, maatschappij en milieu veroorzaken. Sinds de filosoof Hans Jonas in 1979 het "principe van verantwoordelijkheid" introduceerde, roepen generaties activisten en sociale wetenschappers op tot verantwoorde innovatie om die risico's te beperken.
Ineke Malsch' boek Future Technologies We Want brengt beide kanten van het innovatiedilemma samen, de kansen en de risico's. Hiermee kan iedereen de nodige vaardigheden en kennis verwerven om samen te werken aan duurzame en verantwoorde innovatie voor het algemeen belang.
U hebt geen voorkennis van duurzame ontwikkeling of verantwoorde innovatie nodig. In het eerste deel van het boek staan drie illustratieve cases waarin technologie een positieve, negatieve of onzekere rol speelt in de samenleving. De eerste case schetst hoe gewelddadige conflicten over mijnbouw in ontwikkelingslanden kunnen worden overwonnen door technologische waterzuiveringsoplossingen. De tweede case laat zien hoe levensreddende biotechnologie kan worden misbruikt voor biologische wapens en roept op tot een sociale dialoog om een eerlijk evenwicht te vinden tussen bioveiligheid en vrijheid. De derde case verkent de opkomst van drones voor zowel militaire als civiele markten en vragen om waardegevoelig ontwerp, innovatieve regelgeving en internationale dialoog waarbij alle betrokken belanghebbenden worden betrokken.
Duurzame en verantwoorde innovatie in deze en andere gevallen vraagt om een 3-dimensionaal kader voor doe-het-zelf ethiek. Het tweede deel van het boek bespreekt literatuur en discussies tussen filosofen en wetenschappers uit andere disciplines over technische, juridische en sociale oplossingen voor mondiaal bestuur van wetenschap en technologie. Hoewel alle drie soorten oplossingen waardevolle bijdragen leveren, is een alomvattende 3-dimensionale aanpak nodig om duurzame en verantwoorde innovatie te bereiken.
Het boek eindigt met een overzicht van actuele initiatieven voor duurzame ontwikkeling en voor verantwoorde innovatie bij beleidsmakers, de wetenschappelijke gemeenschap, het bedrijfsleven, het maatschappelijk middenveld en de makersbeweging, en roept op tot meer samenwerking tussen deze gemeenschappen. Dit overzicht vormt een nuttige gids voor lezers die zich willen aansluiten bij de wereldwijde beweging die Future Technologies We Want bevordert.
Meer weten? Neem contact op met ineke@ethicschool.nl