Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verlaagt de bestaande gezondheidskundige grenswaarden aan voor het aandeel poly- en perfluoroalkylstoffen (PFAS) in voeding. Dit doen ze in reactie op een advies van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA).
Er zijn wel 4000 van dit soort fluorhoudende materialen, allemaal door de mens gemaakt, en moeilijk afbreekbaar in het milieu. Bekende toepassingen zijn teflon antiaanbaklagen in pannen, en waterafstotende lagen op kleding. Sommige materialen zijn erg schadelijk, andere minder. De chemische industrie gebruikt toxische stoffen bij de productie ervan. De Europese Unie werkt aan regels om het gebruik van schadelijke fluorhoudende materialen voor niet-essentiële toepassingen te beperken. In het Sinfoniaproject werken onderzoekers en bedrijven aan biotechnologische productie van fluorhoudende materialen, waarin minder toxische stoffen gebruikt worden. Wel gebruiken ze daarbijbacteriënwaarvan het DNA gemodificeerd is.
Wilt u hier meer over weten en uw mening delen? En bent u 18+? Ga dan op 25 maart van 19.00-21.30 uur online in gesprek met andere gewone mensen.Deelnemers die zich vooraf aangemeld hebben, het hele programma hebben gevolgd en de vragenlijsten volledig hebben ingevuld, ontvangen 10 euro als bedankje. Meld u snel aan via dit formulier .