Enkele Nederlandse deelnemers aan dialoogworkshops over fluorhoudende materialen in het kader van het EU-project Sinfonia deden de volgende suggesties om de risico’s voor de volksgezondheid en het milieu van persistente fluorstoffen te verminderen. Deze stoffen worden ook wel fluor-overals genoemd omdat ze alomtegenwoordig zijn in het milieu:
Sommigen voorzagen de opkomst van een anti-fluor beweging. Deze zou gelijkenis vertonen met de huidige vegan-beweging. Burgerschapsvorming kan helpen om consumenten meer na te laten denken over hun eigen verantwoordelijkheid voor het beperken van milieuproblemen.
Andere deelnemers benadrukten de voordelen van fluorstoffen. Voor sommige toepassingen zoals medische toepassingen zijn waarschijnlijk geen geschikte alternatieve materialen.
In de discussies uitten deelnemers weinig zorgen over het gebruik van genetisch gemodificeerde bacteriën in een gesloten industrieel systeem om fluorkunststoffen duurzamer te helpen produceren. Tegelijk was men niet overtuigd dat dit veel bij zou dragen aan de oplossing van milieuproblemen door persistente fluorstoffen die inmiddels alomtegenwoordig zijn in het milieu.
Achtergronden
In het kader van het Europese project Sinfonia organiseerden we in Nederland drie online dialoogworkshops over fluorstoffen in producten en het milieu, waaraan in totaal 23 mensen deelnamen. De sessies vonden plaats op 25 maart, 24 april en 1 juli 2021. De deelnemers bekeken drie korte filmpjes, waarna ze met elkaar in gesprek gingen en individueel een vragenlijst invulden. Het eerste filmpje ging over de ontdekking van fluor en toepassingen van fluorhoudende materialen in verschillende sectoren zoals consumentenartikelen, industrie, medisch en blusschuim. Het tweede ging over milieueffecten en regulering van fluorstoffen, en het derde over het project Sinfonia waarin onderzoekers bacteriën genetisch modificeren om bij te dragen aan biotechnologische productie van fluorhoudende bioplastics. Omdat de dialoogworkshops naadloos aansluiten bij de doelstelling van een gifvrij milieu in thema 1 van de conferentie over de toekomst van Europa die 9 mei gelanceerd is, heb ik de aankondiging van de derde sessie geplaatst op de website van de conferentie. De resultaten van deze workshops worden geanalyseerd en vergeleken met parallelle workshops in andere EU-landen in het EU-project Sinfonia. Als deze resultaten gepubliceerd zijn, zal ik ze delen via de website van de Conferentie over de Toekomst van Europa.